FU Senior – Helene Uri – Kvinner, menn og språk

Tir 18. apr kl. 12:00

HVOR: Musikkteateret
VARIGHET: 60 min.
PRIS: 180,-

Kjøp billett

Kvinner, menn og språk - Helene Uri

Mange hverdagsord har vært med oss i hundrevis av år og er dermed broer tilbake til et samfunn og en levemåte som vi har forlatt. Men holdningene til kvinners seksuelle «renhet» gjenfinnes i et ord som jomfruhinne. At det er mannen som naturligvis har de ledende stillingene, ser vi i ordet formann og i behovet for å spesifisere kjønnet hvis det ikke er en mann som er direktør, men en kvinnelig direktør. Det er lett å ty til ordet gjerningsmann som om kvinner er hevet over kriminell atferd.

Vi oppnår ikke likestilling mellom kjønnene ved å erstatte talsmann med det kjønnsnøytrale talsperson. Ord alene er ikke tilstrekkelig. Men flunkende nye ord kan gjøre susen: Da helsesøster i 2018 skiftet navn til helsesykepleier, steg antallet mannlige søkere. Ord påvirker oss, og hvilke ord vi bruker, er langt fra likegyldig.

Helene Uri er forfatter og språkviter. Hun har doktorgrad i lingvistikk og var i flere år professor II i kreativ skriving. Hun har vært spaltist i flere aviser og skriver nå i Aftenpostens språkspalte. Hun har skrevet rundt 40 bøker, både romaner og faglitteratur, er oversatt til 20 språk og har vunnet flere priser, blant annet Brageprisen.