Vladimir Vysotskij – Dikteren er alltid større enn diktatoren

Søn 10. sep kl. 17:00

HVOR: Sølvsalen
VARIGHET: 60 min.
PRIS: 295,-

Kjøp billett

Klassikeren Vladimir Semjonovitsj Vysotskij.
Med Jørn Simen Øverli, gjendiktning, gitar og vokal. Siril Malmedal Hauge, vokal, mandolin og tverrfløyte. Zakarias Øverli, saksofon og vokal.

I dag synges Vysotskij både i Ukraina og i Russland og det er statuer av ham i alle store og mellomstore byer i begge land og i alle bygder er det minneplasser for Vysotskij der de spør ham til råds for tida.

Sangens og musikkens avgjørende rolle i å gjøre ende på Sovjetstatens røde fascisme er underkjent. Den viktigste av alle artistene var sangpoeten Vladimir Vysotskij (1938 – 1980). Leonid Bresjnev, Sovjets leder 1964 – 82 kalte ham den farligste opposisjonelle av dem alle og sa i 1979: «Det denne mannen har mellom hendene er ikke en gitar, men en bombe og dersom vi ikke får stoppet sangene hans så er det vårt system som ligger på søppledynga om 10 år.» Og Bresjnev fikk rett fordi Dikteren alltid er større enn Diktatoren.

I dag er Vysotskij kanonisert, gjendikta på 263 språk og en av klassikerne i Russland på linje med Pusjkin og Sjostakovitsj. Putin siterer nå Vysotskij for å gi tyngde til talene sine, noe som selvfølgelig er en hån mot innholdet i sangene. Men Putin er rå til å omdefinere ordenes betydning i mange sammenhenger, og som Bresjnev skjønner han kunstens overskridende virkning og vet det er viktig å ha Vysotskij med på laget.

Vysotskij var den sentrale kronikøren for opposisjonen i Sovjetunionen og hele Øst-Europa på 70- og 80-tallet. Han var den mest berømte personen i riket, eksisterte ikke offisielt og fikk aldri gitt ut noen plater mens han levde. Allikevel var sangene hans avgjørende for å få folk til å tenke selv. Alle sangere med respekt for seg selv må ha Vysotskij på repertoaret nå.
Jørn Simen Øverlig har jobbet mye med Vysotskijs sanger siden 1980-tallet og hatt flere tusen konserter og mange turnéer i inn-og utland, gitt ut to CD-er).
Han har også vunnet mange priser, inkludert en Spellemann, for arbeidet.

Nå kommer han med en nytolkning av sentrale sanger sammen med de unge musikerne saksofonisten Zakarias Øverli og den prisbelønte nye jazzstjerna Siril Malmedal Hauge.