FU Senior foredrag: India - klodens glemte gigant

Eva Bratholm og Joar Hoel Larsen
ti. 26 sep. 12:00 - 13:00
ti. 26 sep.
12:00 - 13:00
  • ti. 26 sep.
    12:00 - 13:00
    Musikkteateret

India er motsetningens land. Hundrevis av millioner av mennesker lever i fattigdom, samtidig er India et av de landene i verden som har flest milliardærer - i dollar! I Mumbai ligger verden største slum, Dharavi. Noen få kilometer unna - også i Mumbai - bygde Mukesh Ambani verdens dyreste privatbolig til seg og sin familie.

Eva Bratholm og Joar Hoel Larsen har bodd og arbeidet i New Delhi i to år. Hun som diplomat, han som journalist. De har store kunnskaper om landet og deler dem gjerne, men advarer samtidig: India er så mangfoldig og så kontrastfylt, at uansett hva man sier så er det alltid en annen virkelighet og alternativ sannhet. Velkommen!

India har nå 1.4 milliarder innbyggere og passerte tidligere i år Kina som verdens mest folkerike land. Samtidig er nasjonen vi liker å kalle “verdens største demokrati” preget av interne konflikter, der landets muslimske minoritet hevder de blir diskriminert av hindunasjonalister som utgjør flertallet.

På landsbygda pløyer bøndene med okse og håndholdt plog, samtidig er India verdens største traktorprodusent. Storbyene er heldigitalisert, India lager egne biler og fly, de har et omfattende romprogram med astronauter som sikter mot månen. Kontrastene er enorme. Fra Keralas skyggefulle palmestrender, til Himalayas snødekte topper. Det er ikke ett India, men mange. India er vakre farger og forlokkende dufter, men det er også skittent og stinkende, med kyr og Rolls Roycer side om side i gatebildet.

India er Taj Mahal og yoga, det er te i Darjeeling og cricket i Kolkata, det er kaos - men det er også kreativitet.

Indias økonomi er en av verdens største, og den har vokst fortere enn de fleste. Utfordringene er mange, men problemene løses. Samtidig skapes nye - med forurensning og menneskerettighetsbrudd, tigrenes habitat blir stadig redusert og elefantenes livskvalitet forverres. Men det skjer ting - og som alltid i India - på godt og vondt. Interessemotsetningene er store og religiøse ritualer setter begrensninger for såvel handlingsfrihet som ytringsfrihet. Grupper forfølges på grunn av sin religiøse overbevisning eller sine politiske oppfatninger. Folkestyret er både sterkt og skjørt, på samme måte som kvinner er både frigjort og undertrykt, korrupsjon er utbredt - samtidig som korrupsjonsbekjempelse er prioritert.