Vigdis Hjort – Bertolt Brecht – tilbud og etterspørsel

Tor 28. okt kl. 18:00

HVOR: Sølvsalen
VARIGHET: 90 min.
PRIS: 350,-
ARRANGØR: Kongsberg Musikkteater

Kjøp billett

Vigdis Hjort innleder kvelden med et bokbad
Inkludert i samme billett er også konsert-forestillingen “Bertolt Brecht – tilbud og etterspørsel”.
Forestillingen er i samarbeid med Kongsberg Bibliotek – og bokbadet ledes av tidligere biblioteksjef Elisabeth Bergstrøm. De vil snakke om hennes siste bok «Er mor død».

Vigdis Hjorth forteller om og framfører tekster av Bertolt Brecht, og kommenterer kjente og ukjente humoristiske og dypt alvorlige Brechtsangene som Jørn Simen Øverli har gjendiktet og synger på norsk, og som Ruth Wilhelmine Meyer synger på tysk og på sin egen måte.

Alt veves sammen til en konsertforestilling om Bertolt Brecht (1898-1956). Han som ville revolusjonere teateret og verden, og som greide det første om ikke det andre, men som uansett har vært og er en inspirator for mennesker som vil bruke kunsten til å kritisere makta: Fra Jens Bjørneboe til Elfriede Jelinek, og som har hatt innflytelse på så ulike diktere som Gunnar Ekelöf, Inger Hagerup, Halldis Moren Vesaas, Georg Johannesen og Jon Fosse.

Vigdis Hjorth: poetisk prosa om Bertolt Brecht, hans liv og virke
Jørn Simen Øverli: gjendiktning, sang, gitar
Ruth Wilhelmine Meyer: multivokal
Espen Leite: akkordeon

Vigdis Hjorth er en av våre beste og mest leste forfattere som i tillegg til å skrive selv også i stor grad fordyper seg i andre forfatteres diktning og knytter deres verk opp mot vår tid og poengterer deres aktualitet. Hun har mottatt en rekke priser og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2017 for sin
roman Arv og miljø og for Er mor død som utkom 2020.

Jørn Simen Øverli er en av nestorene i norsk viseverden og har vunnet og blitt nominert til flere spellemannpriser. Han har også mottatt priser for sine gjendiktninger, hatt konserter i de fleste kommuner i landet, alene, i duo, trio og med eget band. Han har vært kunstnerisk leder for Josefine Visescene i Oslo gjennom 25 år, og har skrevet flere bøker om viser og gitt ut 14 CD-er. Spesielt har han fordypet seg i å gjenfortelle sangpoesi fra Sentral- og Østeuropa.

Ruth Wilhelmine Meyer er en sjeldent allsidig stemmekunstner som med sine utrolige syv oktavers omfang lekent beveger seg mellom lydverdener fra folkemusikk til klassisk via eksperimentell musikk. Oppvokst i Telemark, men med verden som arbeidsfelt har hun utviklet sitt eget vokale eksperimentelle uttrykk delvis basert på tradisjonelle vokalteknikker fra ulike land. Hun ble tildelt Edvard-prisen 2019.

Espen Leite er en musiker og komponist som beveger seg fritt innen mange musikalske stilarter fra tangoens heftige følelsesutbrudd til samtidsmusikkens virtuositet. Han er en av Norges fremste akkordeonister og er mye brukt som teatermusiker og teaterkomponist og er aktuell med teaterstykket Come back, Liza sammen med Lasse Kolsrud på Det norske Teatret. Espens spill er sjangeroverskridende, kraftfullt og poetisk.